Despre noi
Prima școală din comuna Bozieni a fost înființată în anul 1839 de boierul Neculai Fundăcescu, care a pus la dispoziția celor care voiau să învețe carte, spații din casele sale. În anuarul Institutului de istorie și Arheologie ”A. D. Xenopol”, Iași, autorul D. Ciurea vorbește despre înființarea școlilor rurale, școala înființată în Bozieni fiind una din cele trei școli sătești care existau în Moldova după intrarea în vigoare a Regulamentului Organic (prima constituție românească). Celelalte două fiind la Doljești și Ruginoasa.
După elaborarea legii ”Spiru Haret”, 1898 – 1899, care stabilea elemente fundamentale ale învățământului primar, unele valabile și în școala de azi, în 1909 s-a construit la Bozieni o școală, ”pentru acea vreme, cu adevărat maiestuoasă, cu pereți din cărămidă, acoperiș din tablă, cu săli de clasă și locuință pentru director – dirigintele de școală cum era numit învățătorul”. Clădirea există și astăzi, este bine conservată și reprezintă unul din corpurile de școală de la Bozieni în care se învață.
Comuna Bozieni are în componență alte patru sate, în fiecare din acestea existând școli.
1908 - Se înfiinţează Şcoala Cuci în local închiriat, abia în 1928 se inaugurează localul propriu, cu sprijinul direct al Generalului Mihail Schina; 1915 - Se înfiinţează Şcoala Crăieşti cu local propriu; 1917 - Şcoala Iucşa în local închiriat și în 1928 se dă în funcţiune localul propriu; 1949 - Funcţionează prima grădiniţă din comună în satul Cuci, în spaţiu închiriat, iar în anul 1981 se da în folosinţă localul propriu al Grădiniţei Cuci; 1970 – Se construiesc localurile școlilor Bozieni și Iucșa iar în 1978 grădinița de la Bozieni; 2005 - Se dă în folosinţă localul nou al Şcolii Crăieşti realizat prin Fondurile PHARE; 2018 – S-a dat în folosință Școala Primară din satul Băneasa.
Activitatea școlară din comună în prezent se desfășoară în: Bozieni, unde avem 6 clase de gimnaziu cu 141 de copii, o clasă de învățământ primar – clasa pregătitoare cu 21 de copii, o grupă de grădiniță cu 30 de preșcolari. În satul Crăiești funcționează patru clase de învățământ primar cu 79 de copii. În satul Iucșa avem două clase de învățământ primar, în regim simultan, și o grupă de grădiniță, în total 57 de copii. În satul Cuci funcționează doar o grupă de grădiniță cu 30 de preșcolari și în satul Băneasa o clasă de învățământ primar în regim dublu simultan cu 12 copii. Avem un colectiv de 25 de cadre didactice, din care: 3 educatoare, 8 învățătoare, 14 profesori.
Activitatea extraşcolară desfăşurată în şcoala noastră urmărește realizarea unei educaţii de calitate, suntem în permanenţă preocupaţi de iniţierea unor proiecte și activități în care să fie implicaţi elevii, cadrele didactice, partenerii educaţionali pornind de la părinţi şi continuând cu societatea civilă, biserica, comunitatea locală și alte instituții.